dimarts, 19 de gener del 2016

Nadal 2015-2016: la plana lleidatana

El matí del 03/01/2016 vaig anar cap a Balaguer. Allà hi vaig arribar cap a les 10:30; i a les 11:00 ja estava al secà de Balaguer contant moixonets. Va ser un matí productiu, amb observacions d'espècies interessants com l'arpella pàl·lida (Circus cyaneus), hivernant força escàs al nostre país; i l'esmerla (Falco columbarius). Per altra banda, les espècies més freqüents també eren presents, i algunes d'elles amb nombres elevats, com ara estols nombrosos de passerells comuns (Carduelis cannabina), de pinsans comuns (Fringilla coelebs), de gafarrons (Serinus serinus), d'aloses vulgars (Alauda arvensis), etc.

estol mixte de paserells comuns, gafarrons i caderneres
cogullada fosca
El  04/01/2016 el vaig passar a la comarca del Segrià, primer al Clot de la Unilla (la llacuna endorreica més gran de Catalunya) i després al pantà d'Utxesa.

El Clot estava força animat, amb bons nombres d'ànec collverd (Anas platyrhynchos), ànec cullerot (Anas clypeata), xarxet comú (Anas crecca) i fredeluga (Vanellus vanellus). Entre els ànecs més nombrosos destacaven 3 ànecs blancs (Tadorna tadorna) i, més amagats, 2 ànecs grisets (Anas strepera) i 1 femella de morell cap-roig (Aythya ferina).
Deixant de banda les anàtides, destaquen 1 territ variant (Calidris alpina), 2 gambes verdes (Tringa nebularia), 1 esmerla (Falco columbarius) i 15 grues (Grus grus), espècie cada cop més freqüent al Clot.

estol de fredelugues sobrevolant el Clot de la Unilla
estol de grues alimentant-se a un prat amb un grup d'unes 70 cigonyes blanques
Més tard, em vaig dirigir al pantà d'Utxesa on, sota una pluja intensa, vaig poder observar espècies força interessants com ara 11 cignes muts (Cignus olor), 1 femella de cotxa blava (Luscinia svecica), uns 25 repicatalons (Emberiza schoeniclus), 3 precioses però amenaçades mallerengues de bigotis (Panurus biarmicus) i 3 orenetes vulgars (Hirundo rustica) hivernants. La sorpresa, però, fou trobar en uns esbarzers un preciós mosquiter comú siberià (Phylloscopus collybita tristis), una subespècie de mosquiter comú que habita al centre de Rússia i és considerada raresa a nivell peninsular!

foto testimonial de 2 mallerengues de bigotis (a l'esquerra el mascle i a la dreta la femella)
cignes muts

mosquiter comú siberià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada