divendres, 10 de novembre del 2017

Delta Birding Festival 2017 (I)

Els passats dies 22, 23 i 24 de setembre va tindre lloc la quarta edició del Delta Birding Festival, cada cop més popular entre ornitòlegs. Durant aquests dies es realitzen conferències, cursos, tallers, concursos, etc.
Com el seu nom indica, aquest festival d'ornitologia té lloc al màgic delta de l'Ebre, un dels millors llocs d'Espanya per a veure ocells.

Com cada any, hi vaig anar. Vaig escoltar algunes conferències, vaig participar en algun concurs, però sobretot, vaig passar la major part del temps observant aus pels diferents espais que formen el delta, els quals tinc la mala sort de no poder visitar massa sovint.

Divendres 22

Després d'unes 2 hores de camí (de Balaguer al delta), arribava a la famosa finca DACSA, coneguda per la quantitat d'ocells rars que s'han observat. El meu objectiu era intentar veure les espècies interessants que ja estaven localitzades des de feia dies: 1 daurada petita del Pacífic (Pluvialis fulva), 2 territs rogencs (Tryngites subruficollis) i 3 corriols pit-rojos (Charadrius morinellus), i si podia ser trobar-ne alguna de nova.

Tot i estar una bona estona buscant-los només vaig poder veure 1 corriol pit-roig i trobar la primera sorpresa del cap de setmana: 1 territ de Temminck (Calidris temminckii), espècie escassa però regular a Catalunya en ambdós passos migratoris.
Més tard, em van sobrevolar una quinzena de martinets de nit (Nycticorax nycticorax), que van acabar aterrant a un arrossar proper.
Amb això donava per acabat el primer dia del festival.

Dissabte 23

A les 8:00 ja estava a les salines de Sant Antoni. Aquesta zona del delta és molt bona per a l'observació de limícoles; durant l'estona d'observació vaig poder gaudir de diversos exemplars de territ variant (Calidris alpina), menut (Calidris minuta), becllarg (Calidris ferruginea) i tresdits (Calidris alba), de gambes verdes (Tringa nebularia), roges vulgars (Tringa totanus) i roges pintades (Tringa erythyropus), de corriols grossos (Charadrius hiaticula) i camanegres (Charadrius alexandrinus), pigres grisos (Pluvialis squaterola), xivitones (Actitis hypoleucos) i remena-rocs (Arenaria interpres).

Territ variant

Territs menuts i territ variant

Territ variant
Flamenc


Corriol gros

Seguidament em vaig dirigir cap a la barra del Trabucador, on a part dels ocells esmentats anteriorment vaig observar gavina capblanca (Larus genei), 2 còlits grisos (Oenanthe oenanthe) i 1 xatrac gros (Sterna caspia).

Corriol camanegre
Més tard em dirigí a la finca DACSA, ja que vaig rebre l'avís que en aquell moment s'estaven veient les rareses que no vaig poder trobar el dia anterior. Quan vaig arribar ja estaven localitzades, podent observar la daurada petita del Pacífic, els territs rogencs i els corriols pit-rojos. A més a més, enmig del munt de corriols grossos i corriols petits (Charadrius dubius) em va cridar molt l'atenció trobar una guatlla (Coturnix coturnix)!!! Una imatge molt curiosa!

Cuereta groga



Corriol petit
Arpella vulgar



Àguila calçada

El següent punt va ser la Torre de l'Alfacada, un dels millors llocs del delta per mirar moixons. Des d'aquest punt vaig veure 1 territ gros (Calidris canutus), 1 xatrac gros, 2 fumarells negres (Chlidonias niger) de 1er any i 250-300 tètols cuanegres (Limosa limosa).

Fumarell negre

Xatrac gros
Més tard, em dirigí a l'Encanyissada, on vaig poder disfrutar d'1 fumarell negre de 1er any i de 2 fumarells alablancs (Chlidonias leucopterus) també de 1er any.

Fumarell alablanc (a baix)

Fumarell alablanc (a dalt a la dreta)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada